’t Schaep met de 5 Pooten

Wie kent ’t Schaep met de 5 Pooten niet? De televisieserie die zijn eerste stapjes zette in 1969 werd een van de meest succesvolle Nederlandse televisieprogramma’s ooit gemaakt. Heel Nederland kon zich iedere uitzending weer verheugen op oer-Amsterdamse gezelligheid, liedjes en grapjes. More Theater Producties i.s.m. De La Mar heeft nu geprobeerd hoge ogen te gooien met een musicalversie van deze succesvolle serie. Een groot risico die helaas niet helemaal aan de verwachtingen voldoet.

Ouderwetse gezelligheid bij ’T schaep met de 5 pooten

In Café ’T Schaep komen de vaste stamgasten al jaren bij elkaar. Zij delen lief en leed met elkaar, maar hebben ook ieder hun eigen problemen. Zo is er Doortje (Eva van der Gucht), de dame van de wasserette die jaren geleden verlaten is door haar vriend en meteen naar Spanje vertrok. Wanneer zij elkaar weer tegenkomen, wil Doortje ook naar Spanje vertrekken, al is zij meer verliefd op Kootje. Kootje (Jeroen van Koningsbrugge/Remko Vrijdag) is de eigenaar van het café en ook stiekem verliefd op Doortje. Hij kan zijn gevoelens absoluut niet uiten en laat zijn verliefdheid tot het einde niet blijken.

De toneelbeelden zijn mooi en de muziek en liedjes zijn enthousiasmerend en fijn om mee te zingen

Riek (Ellen Pieters) en Arie (John Buijsman) zijn al 25 jaar getrouwd en voeren een ‘warme’ oorlog. De beledigingen en irritaties vliegen over en weer, maar ergens houden zij van elkaar. Lukas Blijdtschap (Tim Kamps/Wart Kamps) werkt in het café en is de lieve, onzekere en niet zo slimme nerd. Hij is erg onhandig en kan onbedoeld van een mug een olifant maken. Lena Braams (Jeske van de Staak) is de surrogaatdochter van Doortje en gek op mannelijke aandacht. Opoe Withof (Jetty Mathurin) is een eigenwijze dame die alles een beetje in de gaten houdt maar de boel ook lekker in de war kan gooien. Allemaal eigen problemen, maar ook veel liefde en lachen onder het motto: ‘We benne op de wereld om mekaar te helpen, niewaar?’

Het decor is prachtig en ingenieus. Er kunnen meerdere locaties zijn en als dat gebeurt speelt zich in een van de ruimtes de ‘normale’ scene af en in de andere ruimte gebeurt alles in slowmotion. Erg leuk, goed op gerepeteerd en een welkome toevoeging in de voorstelling. Helaas werkt het decor niet altijd mee en kan het een afleiding zijn voor het publiek en de focus van de acteurs, die toch al niet al te hoog ligt. De choreografie is uitstekend en fijn om naar te kijken. De toneelbeelden zijn eveneens mooi en de muziek en liedjes zijn enthousiasmerend en fijn om mee te zingen. Gelukkig is er niet veel aan de liedjes gerommeld. Aan de tekst, die soms nog wordt vergeten, is wel veel gezeten en helaas is het verhaal niet helemaal duidelijk. Hij maakt soms gekke tijdsprongen. Voor mensen die de serie hebben gezien is het verhaal duidelijk en is de binding met de personages groot. Maar voor mensen die de serie niet kennen wordt het verhaal op het einde pas een beetje duidelijk, missen er veel elementen om met een fijn gevoel de zaal te verlaten. Hier had meer aan gedaan kunnen worden, aangezien de musical nu voor een minder breed publiek echt leuk is.

Stuk voor stuk staan er goede acteurs op het toneel, maar helaas voldoen zij niet altijd aan de verwachtingen

Stuk voor stuk staan er goede acteurs op het toneel, maar helaas voldoen zij niet altijd aan de verwachtingen en komen de personages niet goed naar voren. Zo is de spanning tussen Doortje en Kootje niet goed op te merken en is er de twijfel of Jeroen van Koningsbrugge wel gecast had moeten worden voor deze rol. Hij is een goed acteur en zijn solo’s in liedjes worden wel mooi vertolkt, maar toch rijst eveneens de vraag of het de juiste stem is voor het personage. Ook lukt het Amsterdamse accent hem niet helemaal en laat hij die aan het einde helemaal los. Eva van der Gucht zet een lieve, overtuigende Doortje neer en zingt prachtig, maar de wisselwerking en chemie die zo hard nodig is voor deze personages is er niet. Jetty Mathurin als Opoe hoort erg komisch te zijn, maar ook dit is niet altijd overtuigend. Tim Kamps is een gekke en grappige Lukas Blijdschap, maar ook zijn focus, komische timing en inleving mogen ietwat hoger liggen.

Jeske van de Staak, Ellen Pieters en John Buijsman maken veel goed en met hen kan de zaal flink mee lachen. John is een uitstekende Arie Balk, een zeurende oude knar die wel zielsveel van zijn vrouw houdt. Ellen Pieters is een goede tegenspeler en haar plezier en enthousiasme zijn aanstekelijk. Jeske van de Staak bewijst zichzelf als de perfecte Lena en laat zien waarom haar carrière zo goed gaat. Een leuke toevoeging aan haar rol is dat zij continu op is met een stuk groente of fruit en hieraan knabbelt. Het ensemble, vertolkt door Ruth Sahertian, Danny Nooy, Paul Disbergen en Rogier Komproe is van zeer goed niveau en mag een grotere rol gaan spelen. Zo is Ruth Sahertian een geweldig zangeres en Rogier Komproe enorm goed in komedie. Misschien dat hij het komische niveau in de show nog hoger kan tillen. Danny Nooy en Paul Disbergen zijn ook waardevol en spelen hun ensemblerol met verve.

Een heerlijke voorstelling vol herkenbaarheid en ouderwetse Jordanese gezelligheid

Hoewel op het begin van de voorstelling bijna alle accenten kloppen, wordt het accent naarmate de voorstelling vordert steeds minder hoorbaar. Jeske, John, Ellen en Eva houden hun accent als enige goed vast, wat in scherp contrast staat met de rest van de cast. De liedjes zijn fijn om mee te zingen, het toneelbeeld en decor is prachtig en voor degenen die de serie hebben gezien is het een heerlijke voorstelling vol herkenbaarheid en ouderwetse Jordanese gezelligheid. Hoewel het spel van sommige acteurs flink kan verbeteren en de focus veel hoger mag liggen, is de zang en choreografie mooi en goed uitgevoerd.

’t Schaep met de 5 Pooten is van woensdag 17 april t/m zondag 16 juni te zien in het De La Mar theater te Amsterdam. Van 18 juni t/m 23 juni is de voorstelling te zien in het Luxor theater te Rotterdam, waarna ze op tournee gaan door theaters in heel Nederland. Kijk voor meer informatie, kaarten en de speellijst op www.tschaepdemusical.nl.

Door Annemarijn Clement

Foto’s: Annemarijn Clement