De 3 Musketiers

Meerdere zwaardgevechten, een levensgroot paard, live muziek, verrassend goede acteurs en dansers en zang van hoge kwaliteit, enkele termen die vallen bij het zien van De 3 Musketiers van Het Brabants Muziek-Theater. Het amateurgezelschap, dat in 2017 de awards voor ‘Beste mannelijke hoofdrol’ en ‘Beste musical drama’ met de Titanic in de wacht sleepte, toont met deze bewerking van het avontuurlijke verhaal waar amateurgezelschappen toe in staat zijn: het publiek verrassen met de hoge kwaliteit en je volledig meeslepen in een verhaal.

De 3 Musketiers van Het Brabants Muziek-Theater houdt de AMAG kwaliteit hoog

De musical vertelt het romantische, 17e eeuwse verhaal van de jonge D’Artagnan, die zijn dorp verlaat om carrière te maken aan het hof van Franse koning Louis de XIII als musketier van de koning. Onderweg ontmoet hij de lieve en mooie Constance, op wie hij op slag verliefd wordt. Ook ontmoet hij drie musketiers en samen met hen begint een groots en meeslepend avontuur. Met een triomfantelijk en tegelijkertijd diep triest einde is het een gevarieerde musical vol romantiek, actie, intriges en dramatiek. De door een live-orkest gespeelde muziek werd geschreven door het Nederlandse duo Bolland en Bolland, onder meer bekend van hits als Rock Me Amadeus en In The Army Now

Luc Vorselaars speelt de hoofdrol van D’Artagnan met passie en overtuiging. Hij is jong, zoals de rol vraagt, maar ervaren genoeg in zijn performance en zang om je te overtuigen. Hij zingt zuiver en met een fijne, krachtige stem. De chemie tussen hem en zijn tegenspeelster Nikki van Ostaijen (Constance) is prachtig en ook zij is een genot om naar te kijken en te luisteren. Lieflijk, stoer en een loepzuivere stem. De verraderlijke priester Richelieu (Arno van Bergen) verdient een pluim: zijn spel, maar vooral de zang is van ongelooflijke kwaliteit. Hij zorgt ervoor dat de zaal siddert en beeft maar ook enorm geniet van zijn stem. De rest van de hoofdrollen mogen ook zeker niet vergeten worden, allemaal zijn ze met recht verkozen tot het spelen van een belangrijke rol. Juliette Reuzer als Koningin Anna, met een ongelooflijk mooie stem, Veronique van Iersel als Milady met overtuigend spel,  de 3 stoere musketiers (Athos: Sasha ter Mors, Aramis: Marcel Driessen & Porthos: Marnix Godschalk) die geknipt zijn voor hun rol en de stoere, onoverwinnelijke Rochefort (John Driessen).

Het ensemble speelt en zingt vol passie en enthousiasme

Het ensemble speelt en zingt vol passie en enthousiasme. De mannelijke balletdansers (studenten van het Albeda Danscollege) dansen alsof ze nooit anders hebben gedaan. Prachtig, stoer, elegant; precies wat er nodig is als mooi element. In de eerste akte zijn de spelers soms nog een beetje op zoek naar hoe er op elkaar ingespeeld moet worden, en mogen de decor changementen sneller. Door het tempo wordt het publiek enkele keren uit het verhaal gehaald. De 2e akte maakt dit gelukkig helemaal goed. Up tempo, spel en zang zonder enkele twijfel en een ontroerend einde brengen de overtuiging van de kwaliteit weer terug.

Waar wij vooral de pet voor afnemen is de ongelooflijk mooie kleding en pruiken

Het decor is prachtig gemaakt, met name de kerkelijke glas-in-lood ramen en de vernuftigheid van alle decorstukken. Maar waar wij vooral de pet voor afnemen is de ongelooflijk mooie kleding en pruiken. De jurken lijken zo vanuit een 17e eeuws sprookje te komen, pracht en praal en geen steekje verkeerd. De mannen in glimmende en perfect op maat gemaakte pakken zijn duidelijk herkenbaar in hun rol. De pruiken zitten prachtig en het lijkt of deze altijd op het hoofd zitten. Het publiek wil door het foutloze toneelbeeld mee walsen en genieten van de uitbundige feesten in de tijd van adellijk Parijs. Sowieso valt het op dat er hard gewerkt en nagedacht is over het toneelbeeld. De stills op verschillende momenten zorgen ervoor dat je alles in een keer glashelder ziet en met het lichtontwerp maakt het kijken naar het toneel een waar feestje. Wat bij blijft is de scene waarin de acteur tijdens het liedje ‘Engel van kristal’ een bijzonder moment pakt: de complete cast zit op het toneel in de herberg en is stijf bevroren tijdens het (redelijk lange) lied. Niemand beweegt en het is net of je naar de televisie kijkt, waarin enkel een klein bewegend plaatje is toegevoegd in een schilderij.

Al met al is De 3 Musketiers een heerlijke avond of middag uit. Niet voor niets is het gezelschap vorig jaar goed beloond met 2 Amateur Musical Awards. Ook bij deze voorstelling zal dat geen verassing meer zijn.De voorstelling is nog tot en met december te zien in verschillende Brabantse theaters. Voor meer informatie en tickets ga je naar www.brabantsmuziektheater.nl.

Door Annemarijn Clement

Foto’s: Annemarijn Clement