Musical Mysterie

Toen WWM!-Gent 10 jaar geleden werd opgericht was dat vanuit het basisprincipe dat ALLE kinderen die daar van dromen, de kans moeten krijgen om op een podium te staan en hun moment in de spotlights verdienen. Bij de meeste verenigingen werden kinderen vaak na hun auditie weggestuurd wegens “geen of te weinig talent” en al even vaak zonder enige feedback, laat staan een eerlijke evaluatie en eventueel advies. WWM! (We Want More!) bracht daar verandering in.

Straf bezig

Sinds enkele jaren is de vereniging dermate geëvolueerd dat ze een fantastische cast hebben die al even fantastische producties neerzetten (recent nog 42Street), en een opleidingsgroep met doorgroeimogelijkheden. Met de toepasselijke naam Het Musicalatelier werkt deze groep nog steeds op het basisprincipe waarmee WWM! 10 jaar geleden is gestart. Vorig weekend speelde het 40-koppig openbloeiend talent voor uitverkochte zalen, vol met trotse ouders, familie en vrienden, hun gloednieuwe productie Het Musical Mysterie. Deze productie werd geregisseerd en gecoacht door niemand minder dan Line Ellegiers (40-45 en binnenkort in Titanic), Brecht Van Arnhem (binnenkort te zien in Titanic en in Nederland in Kinky Boots), Lina Boudry (JTO-musicalwonder met een diploma Pedagogische Coach) en Ester De Wannemacker (Sinds jaren WWM! danscaptain en gediplomeerd stemcoach in wording). Oude (figuurlijk) rots in de branding, Helena Maes, leidde alles in goede banen. 

Zalige stukjes theater en musical waarbij de artistieke leiding de kans krijgt om te improviseren in functie van de grootte van de cast

In een oud leegstaand theater waar stof en spinrag de toneelgordijnen ontsieren wil een producent, mevrouw Ellende, een musical op de planken neerzetten. De befaamde regisseur, Stien Speelberg en schrijfster Saskia Stoort moeten de opdracht tot een goed einde brengen. Er wordt een verhaal verzonnen, een cast en crew samengesteld, liedjes en dansen worden ingestudeerd. Al gauw wordt duidelijk dat er een grote diversiteit aan persoonlijkheden in de groep zitten waardoor het probleem zich stelt een hechte groep te vormen. Maar het grootste probleem is dat er en mysterieus figuur in het theater ronddwaalt die overal nog eens roet in het eten gooit. Lukt het om de opdracht tot een goed einde te brengen??

De kinderproducties van Benny Vreden uit Nederland lenen zich perfect voor dergelijke opleidingsgroepen. De verhaallijn, muziek en teksten zijn afgestemd op kinderen die de eerste stappen zetten in de theater- en musicalwereld. Zalige stukjes theater en musical waarbij de artistieke leiding de kans krijgt om te improviseren in functie van de grootte van de cast. Maar goed, want bestaande stukken vinden waarbij men elk van de 40 acteurs zijn “moment de gloire”  kan laten beleven is geen sinecure. In deze Musical Mysterie is dat goed gelukt.

Zodra het doek opengaat wordt je aangenaam verrast door een zalig decor. Een verlaten theater met oude decorstukken, meubels, kledingkisten, bedolven onder het stof des tijds. We maken kennis met de personages en de Nederlandse namen van die personages zijn bewaard gebleven. Bennie Leuk en decorvrouw Frieda Timmermans zijn leuke namen voor de kinderen in het publiek en leggen snel de link met het personage. Het tempo ligt vrij hoog en dat is voor een onervaren groep alvast een compliment waard. Leuke liedjesteksten en plezierige melodietjes worden door het publiek enthousiast onthaald. Opvallend is dat de cast meestal vrij rustig en verstaanbaar praat. Dat is met een jeugdcast vaak een probleem, maar hier is daar blijkbaar hard aan gewerkt, want de niet versterkte cast is verstaanbaar tot op de laatste rijen. We zitten voor alle duidelijkheid in een zaal met ruim 400 toeschouwers.

Goede coaching, goede omkadering en een familiale sfeer

De dansjes zijn niet simpel en worden keurig uitgevoerd. Een stapje te laat of eentje in de verkeerde richting wordt met de mantel der liefde toegedekt wegens schattigheid en gemeend enthousiasme. Gezien de onervarenheid zou het vereisen van een feilloze zangstem niet eerlijk zijn, maar hier en daar hoor je het talent al goed zitten. Ook in het spel kun je moeiteloos de elementen zien waar we later nog zullen van horen. Zonder de rest van de goed presterende cast oneer aan te doen moet voor de opvallende “Powerman” toch een extra duim in de lucht worden gestoken. Nog een opsteker is het vermogen om te improviseren bij de cast. Als er eentje te laat opkomt en dan nog van de verkeerde kant, en je kunt als cast het publiek laten geloven dat het gedoe daarrond opgezet spel is, dan ben je straf bezig. Goede coaching, goede omkadering en een familiale sfeer. Dan krijg je dit resultaat. 

Dat dergelijke initiatieven mogen blijven bestaan en er graag ook meer mogen komen. Stralende kinderen zien die een staande ovatie krijgen. Meer van dat aub!

Door Jean Paul De Corte

Foto’s: