Flashdance

Traditiegetrouw haalt het Kursaal van Oostende ook deze zomer een musical naar de kust.  Met de tour van Flashdance heeft de koningin der badsteden na Dirty Dancing en Footloose weeral een dansmusical van formaat te pakken. Voor de eerste keer wordt er een Belgische actrice aan de cast toegevoegd. Ann Van den Broeck speelt danslerares Hannah en kon dit al doen vanaf de vorige stop van de show in Zuid-Korea.

Rasechte dansmusical

De musical Flashdance is vanzelfsprekend gebaseerd op de gelijknamige film. Hij vertelt het verhaal van het dubbelleven van de negentienjarige Alex(andra). Overdag werkt ze in een metaalfabriek, maar eigenlijk kan ze niet wachten om ’s avonds te gaan dansen in Harry’s club. Enkel dan voelt ze zich leven. Ze zou dolgraag les volgen bij de Shipley Dance Academy om een professionele danseres te worden. Enkel de besten krijgen daar echter een kans. Wanneer ze een relatie begint met haar baas Nick Hurley wordt het allemaal nog ingewikkelder.

Decor en kostuums zijn pico bello doordacht voor deze show

Een transparant gordijn met in het midden grote, blinkende roze letters ‘Flashdance’ vertellen je dadelijk dat je in het juiste theater zit. Wanneer dat doek omhoog gaat bij de openingsscène word je naar een staalfabriek van midden de jaren ’60 gekatapulteerd door het decor, de kostuums en het slim gebruik van licht en rekwisieten. Dit zal een constante blijken doorheen de hele show. Decor en kostuums zijn pico bello doordacht voor deze show. Het lichtplan is mooi en werkt versterkend, al wordt het publiek net iets te veel verblind op onnodige momenten.

Het sterkste punt van deze Flashdance is zonder meer het niveau van uitvoering van de choreografieën. De cast staat constant op een hoog niveau te dansen en brengt veel energie over. Qua spel en zang kan echter niet iedereen altijd overtuigen. Er wordt dikwijls te groot gespeeld, voornamelijk bij scènes met veel volk. Dit lijkt een minder goede regiekeuze te zijn. De intiemere scènes komen daarentegen veel natuurlijker over. Ann Van den Broeck is spijtig genoeg niet goed ingepast in de show. Ze komt helemaal niet over als een ‘senior citizen’ op het einde van haar leven. Dat danslerares Hannah ietwat overeind blijft is volledig aan Anns uitstekende spel- en zangkwaliteiten te danken.

Joanne Clifton zet de sterke, maar naïeve Alex neer met sterk spel en zang en uitmuntende dans

Uitblinker van de show is hoofdrolspeelster Joanne Clifton. Ze zet de sterke, maar naïeve Alex neer met sterk spel en zang en uitmuntende dans. Samen met tegenspeler Ben Adams zorgen ze voor de meest emotionele momenten. Ook een pluim voor Jack Chissick die als Harry de perfecte timing heeft voor de komische elementen.

Het meest teleurstellende op deze première was de kwaliteit van het geluid. Te hoog volume, te scherpe klanken, zeker bij scènes met samenzang was het soms pijnlijk aan de oren. Tijdens de pauze was er duidelijk reeds aan gesleuteld want de tweede akte klonk al veel beter. Hopelijk krijgt men dit nog op punt voor de rest van de reeks. De zangers en het live orkest verdienen dit. En dan is er geen enkele reden meer om niet te gaan kijken!

De verbluffende choreografieën worden om je oren geslagen en het niveau en de energie die ze uitstralen zijn zeer hoog

Flashdance is een rasechte dansmusical. De verbluffende choreografieën worden om je oren geslagen en het niveau en de energie die ze uitstralen zijn zeer hoog. Samen met een knap, zeer industrieel aanvoelend decor dat je dadelijk meevoert naar een oud industrieel stadje en een mooie lichtshow maakt dat je je twee uur kan amuseren.

Flashdance speelt nog tot en met 5 augustus in het Kursaal te Oostende. Meer informatie & tickets vind je op www.kursaaloostende.be.

Door Patrick Defort

Foto’s: Wendy de Noier